Víno a sýry – kombinace, kterou byste rozhodně měli vyzkoušet

Víno a sýry

Není žádným tajemstvím, že víno a sýry dohromady skvěle chuťově ladí. Abyste si mohli vychutnat tu nejlepší možnou kombinaci, budete muset zkoušet. Každému totiž může sednout úplně něco jiného. Pokud si ale rádi necháte poradit, nad těmito kombinacemi se vám budou sbíhat sliny zaručeně.

Pro milovníky červeného vína

Správné kombinování sýrů a vína neboli „dobrá svatba“, jak tomuto umění říkají Francouzi, vychází z tradice, která je prověřená staletími. Víno a sýry si spolu rozumí zkrátka už od nepaměti. Pokud máte nejraději červená vína, kombinujte je se sýry s bílou plísní na povrchu. Sametová a smetanová chuť hermelínů se nejlépe snoubí s aromatem drobného červeného ovoce.

Široká nabídka červených vín na trhu vám dovoluje rozehrát velkou škálu možností. Ať už sáhnete po kořeně frankovce, sametově hladkém Rulandském modrém nebo mladém Svatomartinském víně, společně s hermelínem se dočkáte hotové exploze chutí.

Pro milovníky bílého vína

Bílé vína si nejlépe rozumí s výraznými chutěmi zrajících sýrů. Zrající sýry vyžadují živou kyselinku a plné tělo, nejlépe posílené zbytkovým cukrem a vyšším alkoholem. Přesně tak vynikne nejlépe chuť a delikátní aroma zrajících sýrů. Čím je zrající sýr starší a vyzrálejší – popřípadě pikantnější, tím vhodněji jej bude doplňovat lahvově zralé bílé víno, nejlépe z odrůd Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé nebo tramín a muškáty.

S čím kombinovat nasládlá aromatická vína?

Máte rádi nasládlá aromatická vína? Pak k nim zvolte jedině sýry s modrou plísní. Ideální kombinaci vytvoří s ledovými a slámovými víny. Pikantní a výrazně slaná chuť těchto sýrů si totiž skvěle notuje se zbytkovým cukrem speciálních vín a podle znalců tak vytváří tu nejdokonalejší harmonii.

Ať už ale holdujete jakémukoliv vínu, vždy dbejte také na jeho správnou teplotu. Bílá vína by měla být servírována vychlazená na 10 – 12 stupňů a červená vína, zvláště pak ty archivní kousky snesou pouze pokojovou teplotu. Sýry zase vždy nechte před servírováním alespoň 30 minut odležet v pokojové teplotě.

Teď už víte jak na to. Užijte si tu jedinečnou neodolatelnou chuť.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Přidej komentář jako první k "Víno a sýry – kombinace, kterou byste rozhodně měli vyzkoušet"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*