Před pár lety v našich končinách jedna velká neznámá, v dnešní době má japonská delikatesa sushi pevné místo na jídelníčku mnoha lidí. Pro Čechy je sice sushi relativní novinkou, ovšem jeho historie je hodně dlouhá. Na prvním kouscích si lidé pochutnávali již před několika tisíci lety a úplně poprvé se začalo sushi podávat již v sedmém století.
Hlavní surovinou pro výrobu sushi je speciální rýže. A jak by také ne, když doslovný překlad sushi znamená kyselá rýže. To ovšem neznamená, že sushi musí být kyselé. Ba právě naopak, sushi může mít nespočet chuťových variací a záleží jen na vás, čemu dáte přednost. Konzumace sushi totiž dává velký prostor pro fantazii. Mořské plody, velmi ostré wasabi, ryby, ale také vejce nebo sýr, to vše může být přísadou v sushi. Navíc se sushi podává s řadou omáček, od těch sladkokyselých, až po ty téměř ďábelsky ostré. Je tedy jen na vás, jak bude ve výsledku sushi chutnat.
Pokud někde narazíte na člověka, který vám bude tvrdit, že nejí sushi, protože je v něm syrová ryba, můžete ho vyvést z omylu. Syrová ryba se do sushi začala přidávat relativně nedávno a v těch úplně tradičních kouscích byste ji hledali jen těžko.
Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: tiramisustudio).
Přidej komentář jako první k "Sushi je stále oblíbenější delikatesou"